Reklama

Základní přikázání, jak na Internetové bannery

Legendy praví, že první banner měl proklik 44 % a že dnes už na internetové bannery nikdo nekliká a jsou zbytečné. No, ale kolik lidí bylo na internetu kdysi.

První banner z roku 1994.

Článek o něm: The First-Ever Banner Ad on the Web

Cílení je jedna věc a obsah banneru druhá. Buď propaguji službu, brand a jedná se o akviziční bannery které šíří povědomí o značce, nebo mám bannery produktové, které zobrazují třeba navštívený produkt z webu nebo nejzajímavější produkty obchodu obecně.

Co na internetové bannery patří a co ne?

Hned na začátku si musíme ujasnit jednu věc, na banner nemůžeme umístit vše, protože místa je málo. Kreativa musí především vizuálně zaujmout. Až pak přichází na řadu texty. Pokud máte více fotek nebo variant textací a nemůžete vybrat tu nevhodnější, je na řadě A/B testování. Nasadíte více variant bannerů a výsledky ukážou, která kreativa dokázala nejvíce zaujmout. Zapomenout byste neměli ani na to, že by banner měl být snadno spojitelný s vaší značkou. Toho lze dosáhnout použitím firemního loga, písma a barev.

Kreativa

Důležité je se zaměřit na kreativu. Je potřeba aby upoutala pozornost diváka, ale opatrně s křiklavými barvami, sice upozorní oko na existenci banneru, ale mohou jednoduše zničit jeho estetiku.


Tlačítko (CTA)

Správnému banneru by neměla chybět výzva k akci, bannery jsou sice celé odkaz ale člověk raději kliká na tlačítka. Je to jeden z dalších triků, jak popostrčit diváka k našemu záměru.

Textace

No přece jen budeme muset uvést jméno produktu, nějaký ten slogan, nebo výhody. O práci s textem v banneru si popovídáme rozsáhleji níže.

Logo

I když reklama nezaujme a návštěvníka nepřivede na web, neznamená to, že nezafungovala. Banner buduje povědomí o značce a ve chvíli, kdy jednou uživatel internetu bude hledat podobný produkt z vaší nabídky, je daleko větší pravděpodobnost, že klikne na nabídku firmy, která je mu povědomá.

U loga si dávejte pozor na minimální velikost, zejména u menších formátů. Dejte mu prostor a hlavně neutrální pozadí.

Třešnička na dortu

Výčet bonusů nebo výhod služby pozvedne použití piktogramů, které budou pro uživatele internetu daleko větším poutačem, než jen obyčejný text.

Statické × HTML5

HTML5 bannery jistě přináší mnoho výhod a oproti klasickým statickým bannerům, mezi ně patří:

Výhody

  • Větší prostor pro kreativu
    Nemusí se vše vejít na jeden obrázek. Sdělení se dá rozložit do více snímků se zajímavými efekty.
  • Poutavější formát
    Díky možnostem animací, přechodů a efektů se banner hravě zviditelní mezi statickými bannery.
  • Větší datový prostor
    Díky možnostem nového formátu bannerů máte nejen více možností, ale také větší datový prostor.

Nevýhody

  • Cena za tvorbu bannerů
    Příprava HTML5 banneru je časové náročnější jak na programování a nastavování efektů, tak také na přípravu podkladů. Dále je také potřeba zmínit, že pro různé reklamní systémy se liší příprava bannerů a je potřeba s tím dopředu počítat, protože se to jisto jistě projeví na ceně.

Klienti bohužel většinou uvedené výhody v potaz neberou, jelikož cenovka výroby HTML5 bannerů několikanásobně převyšuje cenu statických.

Nejpoužívanější formáty

Hlavní je vědět přes jakou službu bannery poběží. Každá má svou obsahovou síť, kde zobrazuje reklamy a vlastní rozměry. Přesné rozměry podle poskytovatelů (a další technické specifikace):

Google Ads ▼ Sklik ▼

Další možnost

Zajímavou možností je také branding v Skliku, formát obklopující obsah ze tří stran. Následně při scrollování dolů zůstává banner na stranách. Nejlepší je reklamu tvořit přímo do šablony od Seznamu, k nalezení zde. Hodí se vědět o maximální velikosti 500 kB, ať se nedostanete s nasazujícím do e-mailového ping-pongu.

Vzhled a práce s textem

Hlavně ať jde vidět a je čitelný, ale nechte si tlustší řez písma pro vypíchnutí toho důležitého. Myslete na to, že banner není plocha pro vyprávění příběhu nebo historie produktu. Text by měl být tak krátký, aby si ho divák přečetl pouhým pohledem. Nejlepší je začít nejmenším formátem bannerové sady, aby bylo jasné, co je důležité a co se na něj vejde. Doporučujeme také použít poutače ve formě štítků.

Vím co prodávám

Zaměřte se nejen na délku projevu, ale i výstižnost. S tou souvisí znalost publika, pro nějž je kampaň určena: Odborná veřejnost, nebo jakýkoliv smrtelník?

Příklad: Při propagaci mobilu s dobrým fotoaparátem zaujměte raději trefným sloganem, než technickými hodnotami rozlišení, světelnosti či specifikací optiky. Dejte přednost chytlavé frázi. Cílovou skupinou přeci nebudou profesionální fotografové, kteří by tomu rozuměli. Pokud naopak prezentujete nejnovější model profesionálního fotoaparátu, cílíte na člověka z oboru, kterého naopak tyto hodnoty zajímat budou ze všeho nejvíce 🙃

Pokud se o bannerové reklamě a cílení chcete dozvědět více, určitě si přečtěte náš článek: „Má smysl investovat do bannerové reklamy?“ Zvažujete bannerovou reklamu a nemáte bannery? Pojďme vymyslet nejlepší formu reklamy přímo pro vás. Více o tvorbě bannerů se dočtete na stránce služby: „Tvorba internetových banenerů“

Kategorie:

Reklama